نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
دانشکده فیزیک، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران
چکیده
عسل یک مادۀ غذایی شیرین و طبیعی است که توسط زنبورهای عسل تولید میشود و عمدتاً از قند تشکیل شده است. عسل همچنین منبع غنی اسیدهای آمینه، ویتامینها، موادمعدنی و سایر ترکیبات فعال بیولوژیکی است. این ویژگیها باعث کاربرد گستردۀ عسل میشود و تقاضای استفاده از عسل را در سرتاسر جهان افزایش میدهد. بنابراین اطمینان از اصل یا تقلبی بودن عسل بسیار مورد اهمیت قرار میگیرد. در این مقاله روش طیفسنجی فروقرمز تبدیل فوریه (FTIR) برای تحلیل 6 نمونۀ مختلف عسل از عسل چهل گیاه، عسل زیروفن در غلظتهای آبی 10% ، 30% و 50%، و 2 نمونه شربت گلوکز با غلظتهای 10% و 30% به کار میرود که طیفهای به دست آمده با استفاده از تحلیل آماری چندمتغیره، طبقهبندی و تجزیه و تحلیل میشوند. طبقهبندی دادههای خروجی نشاندهندۀ تفکیک مناسب بین عسل اصل و شربت گلوکز است. این مقاله با هدف ارائۀ یک روش طبقهبندی ارزان، سریع و دقیق برای احراز هویت عسل انجام شده و نشان میدهد که روش FTIR-ATRبه همراه تحلیل آماری چندمتغیره، یک ابزار مفید برای آزمایش اصالت عسل است.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Detection and classification of honey samples using FTIR spectroscopy and multivariate statistical analysis
نویسندگان [English]
- Maryam Bahreini
- Reyhaneh Nabizadeh
- Nastaran Ragerdi Kashani
School of Physics, Iran University of Science and Technology, Tehran, Iran
چکیده [English]
Honey is a sweet and natural food product produced by bees which is mainly composed of sugar. Honey is also a rich source of amino acids, vitamins, minerals and other biologically active compounds. These properties lead to the widespread use of honey and increase the demand for honey around the world. Therefore, it is so important to make sure that the honey is genuine or counterfeit. In this study, FTIR spectra of 6 honey samples of forty-herb honey and Zirofen honey in 10%, 30% and 50% water concentrations and 2 glucose syrup with 10% and 30% concentrations were acquired and analysed using multivariate statistical analysis. The classification results indicate a proper distinction between genuine honey and counterfeit sample. The aim of this study was to provide a cheap, fast and accurate classification method for honey authentication and shows that FTIR method combined by multivariate statistical analysis is a useful tool for testing the authenticity of honey
کلیدواژهها [English]
- Fourier transform infrared spectroscopy
- honey
- multivariate statistical analysis
- Z Farhadian and M Honarvar, Iran Food Sciences and Industries 15, 74 (2018) 263 (in Persian).
- M L Al, et al., Food chemistry 112, 4 (2009) 863.
- M Al Mamary, A Al Meeri, and M Al Habori, Nutrition Research 22, 9 (2002) 1041.
- A Puścion Jakubik, M H Borawska, and K Socha, Foods 9, 8 (2020) 1028.
- A Aljadi and M Kamaruddin, Food Chemistry 85, 4 (2004) 513.
- L da C Azeredo, et al., Food Chemistry 80, 2 (2003) 249.
- M Bahreini, et al., Talanta 204 (2019) 826.
- A Safi, M Bahreini, and S Tavassoli, Optics and Spectroscopy 120, 3 (2016) 367.
- M Bahreini, Journal of Lasers in Medical Sciences 6, 2 (2015) 51.
- A Seifalinezhad, et al., Journal of Lasers in Medical Sciences 10, 1 (2019) 64.
- M Darbani and M Zahmatkesh, “Optical spectroscopy and applications”, Malek Ashtar University of Technology 1 (2019) 120 (in Persian).
- J Head, J Kinyanjui, and M Talbott, Pittcon 2015 (2015) 2220.
- S Samarghandian, T Farkhondeh, and F Samini, Pharmacognosy Research 9, 2 (2017) 121.
- D S Moore, W I Notz, and W Notz, “Statistics: Concepts and controversies” Macmillan (2006).
- R Safari and K Habibpour, A comprehensive guide to using SPSS in surveyresearch (quantitative data analysis) 6 (2018) 200 (in Persian).
- K Ruoff and S Bogdanov, Apiacta 38, 38 (2004) 317.
- M Sahlan, et al., Veterinary World 12, 8 (2019) 1304.
- O Anjos, et al., Food Chemistry 169 (2015)